Skip to main content

Eenvoudig uitgelegd

Waarom andere digitale munten?

Een toekomst met verschillende digitale munten

Wie de nieuwe wereld van het digitale geld ontdekt, komt vrij snel tot de vaststelling dat bitcoin niet de enige digitale munt is. Er bestaan vandaag ongeveer 1.500 andere digitale munten. Al snel rijst dus de vraag: "Waarom bestaan er zoveel verschillende digitale munten?".

Alles wijst in de richting dat we in de toekomst worden geconfronteerd met meer dan één munt (euro, dollar, yen, ...).

Wij en vooral bedrijven zullen, afhankelijk van onze bezigheden, gebruik maken van verschillende digitale munten.

Een prent van een koppel in een museum. Zit zitten op een bank en kijken naar muur waar de schilderijen afbeeldingen zijn van digitale munten. Ze zien litecoin, ethtereum, dash en ripple.

Het economisch model achter Bitcoin.

Eerst en vooral is het belangrijk om het economisch model achter bitcoin goed te begrijpen.

Reeds jaren voor de uitvinding van bitcoin in 2009, was men op zoek naar een beter systeem voor online betalingen. De cypherpunks zagen dit liefst gebeuren zonder de tussenkomst van een derde partij. Geen enkel voorstel bleek mogelijk tot het voorstel van bitcoin er was.

Financiele instellingen en overheden uitsluiten die mee het geld beheren was steeds de opzet... maar taken van beheer zijn noodzakelijk en moet door iets of iemand gebeuren. Bitcoin was baanbrekend omdat het hiervoor een oplossing vond op economisch niveau.

De aangereikte oplossing was een groot netwerk van computers, beheerd door verschillende identiteiten. Het vertrouwen moet bij het protocol van het netwerk liggen en niet bij het centraal beheer van een organisatie of land. Uiteraard moet de individuele deelnemer in het netwerk worden gemotiveerd voor zijn deelname. Deelname betekent immers investeringen in computeronderdelen en elektriciteit voor grote rekenkracht.

In het geval van het voorstel van bitcoin zag men als motivatie een uitbetaling van (deeltjes) bitcoin voor deelname in het netwerk. Doordat de beloning hoger ligt dan de investering in computeronderdelen en elektriciteit wordt het economisch voordelig om mee het netwerk van bitcoin te onderhouden. De hacker die zijn energie en investeringen richt op het manipuleren van het netwerk zal hiervoor steeds grote investeringsbedragen moeten betalen, terwijl hij door de correcte deelnemers in het netwerk steeds van een kale reis zal terugkomen. 

Het economisch model achter bitcoin zorgt dus enerzijds voor een goede reden om mee het netwerk te ondersteunen: de vergoeding. Dit terwijl het model juist de hacker ontmoedigt om inspanningen te leveren om het netwerk te manipuleren. Het evenwicht in rekenkracht dat nodig is voor het onderhoud van de bitcoin blockchain, zorgt net voor de motivatie van de deelnemers en garandeert net dat hackers een grote investering moeten doen om nog maar te starten met het trachten te manipuleren van de blockchain. 

Wanneer je dit principe begrijpt, ben je klaar voor het inzicht dat aan iedere blockchain, die het principe van decentralisatie volgt, net vaak een digitale munt zal bevatten. De digitale munt zal zorgen dat er een vergoeding kan worden betaald aan de onderhouders van het netwerk (miners). De gebruikers van de functionaliteit van het netwerk zullen voor het gebruik betalen in die specifieke digitale munt.

De functionaliteiten van blockchain zijn oneindig en heel wat mogelijke toepassingen zijn nu volop in ontwikkeling of reeds in gebruik, cfr. bitcoin.
Dus verschillende mogelijke toepassingen creëeren verschillende mogelijke gedecentraliseerde netwerken/blockchains, elk met zijn eigen specifieke digitale munt.

De toekomst zal uitwijzen welke blockchains daadwerkelijk, dankzij hun baanbrekende toepassingen en effectief gebruik, een nieuwe digitale munt zullen toevoegen aan alle reeds bestaande geldmiddelen.

Bekijk hier de volgende workshops